Mesologie: Uw reguliere alternatief

plaatje1 plaatje2 plaatje3 plaatje4 plaatje5 plaatje6 plaatje7 plaatje8 plaatje9 plaatje10 plaatje11 plaatje12 plaatje13 plaatje14 plaatje15 plaatje16 plaatje17

Wat is Orthomoleculaire geneeskunst?

Een definitie van orthomoleculaire geneeskunde is: 'Het behoud van gezondheid en de ondersteuning van ziekte door verandering van de concentraties van substanties die normaal in het lichaam aanwezig zijn en die voor een optimale gezondheid noodzakelijk zijn.' 

Tot deze lichaamseigen substanties behoren de zgn. essentiële voedingsstoffen: vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren die voor het in stand houden van het leven noodzakelijk zijn. Ze moeten door voeding of extra suppletie aangevoerd worden daar het lichaam ze niet zelf kan maken. Er bestaan ongeveer 45 essentiële voedingsstoffen of nutriënten. De vitamines, mineralen en sporenelementen onder deze essentiële nutriënten worden micronutriënten genoemd omdat er relatief kleine hoeveelheden van nodig zijn. Toch zijn deze micronutriënten zeer belangrijk voor onze gezondheid omdat ze een sleutelpositie innemen in de celstofwisseling. De contractie van spiervezels, de zenuwgeleiding, de hormoonaanmaak en ontelbare andere functies hangen af van een continue en uitgebalanceerde aanvoer van deze voedingsstoffen. 

Een voor het dagelijks overleven voldoende aanvoer van nutriënten is niet automatisch voldoende voor een levenslange gezondheidstopvorm. 
Bij ziektes, stress, chronische overbelasting in werk en / of sport, roken, overmatig alcoholgebruik/misbruik en gebruik van verdovende middelen raken de nutriëntenreserves sneller uitgeput. Een optimale toevoer van essentiële nutriënten zorgt er voor dat de reservoirs ook bij verhoogd verbruik gevuld blijven zodat het lichaam in alle omstandigheden goed blijft functioneren. De orthomoleculaire geneeskunde probeert via een optimale aanvoer van essentiële nutriënten via voeding en eventuele extra suppletie een optimale gezondheid te creëren en ziektes te ondersteunen. 

Gelukkig krijgen het belang van een volwaardige voeding en de gezondheid bevorderende eigenschappen van micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere levensverlengende substanties, steeds meer aandacht. Door een optimale toevoer van micronutriënten d.m.v. een gezonde voeding, eventueel aangevuld met extra suppletie, kunnen we niet alleen ziektes voorkomen maar in vele gevallen ook ziektes genezen. In veel gevallen kan dit doel bereikt worden zonder dure medicamenten en operaties. Optimale voeding, eventueel in combinatie met extra suppleties, doet onze lichamelijke en geestelijke weerstand stijgen en bevordert een langer en vooral een gezonder leven. 
Reeds de beroemde Griekse arts Hippocrates zei: 'Je voeding dient je medicijn te zijn'. Eerst nu begint de moderne wetenschap de waarde van dit eenvoudige principe in te zien.