logo

Wat is Mesologie?

Mesologie is een vorm van geneeskunde waarin reguliere kennis op effectieve wijze wordt geïntegreerd met kennis uit de complementaire (alternatieve) en oosterse geneeswijzen, in diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. Tevens is deze geneeswijze gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme. De mens staat dag en nacht, een levenlang, in contact met zijn omgeving. Dit contact wordt o.a. gevormd door voedsel, lucht, de huid en ons zenuwstelsel (zintuigen) en beïnvloedt ons functioneren. Verkeerde invloeden kunnen leiden tot klachten en omdat elk lichaam uniek en anders is, reageert ook elk lichaam anders.  
 

Mesologie de mens in funktie

 Het woord Mesologie is afgeleid van meso. Dit heeft een dubbele betekenis. Het betekent: midden (evenwicht), maar verwijst ook naar het mesoderm: het bindweefsel. 


De functie van het bindweefsel  
Het lichaam is meer dan een reusachtig geheel van cellen. In dat geheel verdient het bindweefsel bijzondere aandacht, omdat het een belangrijk communicatienetwerk is. In het bindweefsel vinden de meeste contacten plaats tussen het lichaam en de invloeden van de buitenwereld. Het bindweefsel reageert als eerste op een prikkel (stressor) dit kan zich uiten in symptomen als pijn, stijfheid enz. Het aanpassingsmechanisme in het gezonde bindweefsel kan het dynamisch evenwicht weer herstellen. Dit is een natuurlijke reactie, het lichaam is in functie. Soms herstelt het evenwicht zich niet en blijven de symptomen aanwezig. Wij spreken nu over een disfunctie. Bij langdurig disfunctioneren kunnen chronische klachten ontstaan. De Mesoloog onderzoekt welke stressoren in het lichaam het evenwicht verstoren en tot klachten leiden. De Mesoloog richt zich op het zelfgenezende vermogen van het menselijk lichaam om een nieuw evenwicht te vinden of dit te herstellen.   

 

Designed and copyright by Mesologisch.nl.