Budwigpapje
Johanna Budwig geboren in 1909, was apothekeres en biochemicus. Zij
werkte in de jaren ‘50 samen met Nobelprijswinnaar Otto Warburg. Ze deden
o.a onderzoek naar de celademhaling.
Johanna Budwig slaagde er in om vetten te analyseren en vetzuren van elkaar
te onderscheiden. Zij ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan
verantwoordelijk zijn voor de “celademhaling”.
Een
goede celademhaling zorgt voor een goede uitwisseling van de voedings- en
afvalstoffen. Na deze ontdekking is zij begonnen met het ontwikkelen van een
dieet en voedingsvoorschriften om de celademhaling te bevorderen. Dit
resulteerde dus in een olie/eiwitpapje wat nu nog steeds bekend is als het
‘budwig-papje’.
In dit papje zitten veel goede elementen, zoals
zwavelhoudende eiwitten (uit kwark), meervoudig onverzadigde vetten en
ballaststoffen, welke een positieve invloed hebben op de darmfunctie. Met
name van de onverzadigde vetten is gebleken dat juist lijnzaadolie bijzonder
goede eigenschappen heeft.
Deze olie wordt in het lichaam omgezet tot
belangrijke stoffen, zoals onder andere Prostaglandines. Deze bezitten een
ontstekingsremmende, pijnstillende en anti-allergische werkzaamheid.
Het Budwigpapje wordt als volgt gemaakt, neem:
·
Gebroken lijnzaad
·
Tarwekiemen
·
Haverzemelen
Bovenstaande ingrediënten in gelijke delen mengen. Neem voor een maaltijd
van dit mengsel 2 a 4 eetlepels en vul dat vervolgens aan met:
·
Drie eetlepels kwark,
biogarde yoghurt of soja yoghurt
·
Een dessertlepel Lecitine
granulaat 98%
·
Een theelepel lijnzaadolie
Dit
mengsel eventueel aanlengen met warm water en op smaak brengen met:
·
Honing, dadelstroop of
sesamzaadjes.
N.B. in plaats van tarwekiemen kun je ook boekweit of rijstvlokken
gebruiken.