Mesologie: Uw reguliere alternatief

plaatje1 plaatje2 plaatje3 plaatje4 plaatje5 plaatje6 plaatje7 plaatje8 plaatje9 plaatje10 plaatje11 plaatje12 plaatje13 plaatje14 plaatje15 plaatje16 plaatje17

Budwigpapje

Johanna Budwig geboren in 1909, was apothekeres en biochemicus. Zij werkte in de jaren ‘50 samen met Nobelprijswinnaar Otto Warburg. Ze deden o.a onderzoek naar de celademhaling.

Johanna Budwig slaagde er in om vetten te analyseren en vetzuren van elkaar te onderscheiden. Zij ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan verantwoordelijk zijn voor de “celademhaling”.

Een goede celademhaling zorgt voor een goede uitwisseling van de voedings- en afvalstoffen. Na deze ontdekking is zij begonnen met het ontwikkelen van een dieet en voedingsvoorschriften om de celademhaling te bevorderen. Dit resulteerde dus in een olie/eiwitpapje wat nu nog steeds bekend is als het ‘budwig-papje’.
In dit papje zitten veel goede elementen, zoals zwavelhoudende eiwitten (uit kwark), meervoudig onverzadigde vetten en ballaststoffen, welke een positieve invloed hebben op de darmfunctie. Met name van de onverzadigde vetten is gebleken dat juist lijnzaadolie bijzonder goede eigenschappen heeft.
Deze olie wordt in het lichaam omgezet tot belangrijke stoffen, zoals onder andere Prostaglandines. Deze bezitten een ontstekingsremmende, pijnstillende en anti-allergische werkzaamheid.

Het Budwigpapje wordt als volgt gemaakt, neem:
·     Gebroken lijnzaad
·     Tarwekiemen
·     Haverzemelen

Bovenstaande ingrediënten in gelijke delen mengen. Neem voor een maaltijd van dit mengsel 2 a 4 eetlepels en vul dat vervolgens aan met:
·     Drie eetlepels kwark, biogarde yoghurt of soja yoghurt
·     Een dessertlepel Lecitine granulaat 98%
·     Een theelepel lijnzaadolie

Dit mengsel eventueel aanlengen met warm water en op smaak brengen met:
·     Honing, dadelstroop of sesamzaadjes.

N.B. in plaats van tarwekiemen kun je ook boekweit of rijstvlokken gebruiken.